Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Попијмо шољу чаја

cajeviУ одељењу II1 у Малој Иванчи учитељица Слађана Миловановић реализовала је пројекат „Попијмо шољу чаја“ у периоду од 10. до 28. децембра 2018. године. Циљеви пројекта су: упознавање ученика са биљкама од којих се прави домаћи чај и њиховим лековитим својствима; подстицање ученика да чешће користе домаћи чај као свакодневни напитак уместо куповних напитака и тако брину о свом здрављу; развијање креативност и маште кроз укључивање чаја као наставног средства; обогаћивање дечије опште информисаности и учење правила понашања приликом испијања чаја, повећање интересовања и ангажовања ученика.

Прва активност је била на часу ликовне културе. Обрађена је наставна јединица „Иницијали“ тако што су ученици креирали своје шољице, из којих су касније, на следећим активностима, пили чај. Свако је на својој шољици исцртао иницијале свог имена и презимена, а након тога су се упознали са правилима испијања чаја.
На часу света око нас ученици су разговарали са учитељицом о планинама и планинском чају, који су и дегустирали. Час српског језика, на коме је обрађена бајка „Сликарка зима“ Десанке Максимовић, претворен је у праву чајанку у школској библиотеци. На почетку часа костимирана ученица се представила као Десанка Максимовић и испричала је своју биографију, а потом је уз чај од бруснице анализирана бајка.
На часу музичке културе ђаци су смишљали мелодију за брзо и споро извођење песме „Чича и чај“ и дегустирали су и разговарали о својствима чаја од мајчине душице. На часу енглеског језика деца су правила шољице за чај од папира, а потом су кроз игрице научила нове информације о енглеском чају. Последња активност одржана је на часу математике. Ученици су наставну јединицу „Множење бројевима 2 и 10“ обрадили тако што су на рачунарима радили задатке. Затим су задатке штампали и изрезали у облику шољица за чај од којих је направљен пано. Уз то су дегустирали чај од липе са додатком млека и разговарали са учитељицом о својствима овог чаја.

На крају шесте активности ученици и учитељица су вредновали рад на пројекту и закључили да је био веома успешан.
Ђаци су рекли да је пројекат био занимљив, да су им се свиделе све активности, да су научили много о чају и да су се лепо забавили током учења.

Слађана Миловановић