Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Сто година од завршетка Првог светског рата

ratПројекат „Сто година од завршетка Првог светског рата“ реализовали су наставници Слободан Карановић, Бојан Миленовић и Марина Луковић заједно са одељењем VIII1 у Малој Иванчи током октобра, новембра и децембра 2018. године.
Циљ пројекта је био обележавање стогодишњице завршетка Великог рата, ширење патриотских осећања према националној историји и упознавање ученика са локалним херојима Првог свеског рата.

Ученици су били веома мотивисани и радо прихватли све задатке. Активности ученика током рада су биле истраживање и писање реферата о пробоју Солунског фронта, о српским војводама које су учествовале у рату, о страним војсковођама, о животу наших војника на Крфу. Ученици су током рада користили предавања са часова историје, гађанског васпитања, веронауке и српског језика, књиге из школске библиотеке и интернет. Поред реферата, ученици су писали измишљене интервјуе са локалним ратницима и правили паное.
Наставник историје показао им је презентацију о ратницима из наших крајева и о Солуну и гробљу Зејтинлик. 
Препоручено је ученицима да погледају документарне филмове о Првом светском рату, као и игране филмове и серије ове тематике. На часовима историје, верске наставе и грађанског васпитања ученици су презентовали своје радове, читали реферате о Милунки Савић, Оку соколовом, дечаку ратнику Момчилу Гаврићу, о великим српским писцима учесницима рата и њиховом делу насталом у изгнанству на Крфу, о хиљаду и триста каплара, Арчибалду Рајсу, Јанису Јанулису, Франшеу де Переу. 
Ученик Стева Секулић емотивно и дирљиво је причао о свом чукундеди Драги Секулићу, последњем преживелом солунском борцу.
Са вероучитељем ученици су разговарали о значају вере и молитве током тешких тренутака када се људи свакодневно суочавају са смрћу.
Наставник Слободан Карановић истакао је да су слобода и породица биле пресудне за мотивацију при поласку наших ратника у ослобођење отаџбине, као и њихова жеља за повратком и жртвовање за слободу. На часовима српског језика са ученицима се разговарало о српским писцима који су се заједно са осталима повукли на Крф, о њиховом раду и стваралаштву у туђини и о патриотској лирици. Ученици су чули и интересантну причу о поуларној грчкој песми „Ми му тимонис матиа му“ коју је написао српски ратник заљубљен у лепу Крфљанку.

По завршетку пројекта наставници су са ученицима анализирали резултате рада. Ученици су се сложили да су на овај начин научили много више и лакше од класичног учења, да су часови били интересантни и да ће целог живота памтити неке од ових лекција.

Слободан Карановић