КРЕФ 2018

krefЗавршна манифестација Међународног фестивала едукативних филмова „КРЕФ 2018“ одржана је у Мултимедијалном центру „Гоце Делчев“ у Штипу 28. и 29. септембра 2018. Фестивал је акредитован од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а организатор је Учитељско друштво Лесковац уз подршку Универзитета „Гоце Делчев“.
Ове године наставници и ученици су имали прилику да покажу своју креативност у следећим такмичарским категоријама: лип дуб филм, едукативни филм, дечији играни филм minecraft/scratch едукативна игра и дечији (угледни ) час за узраст до 10 година, од 10 до 15 и од 15 до 18 година. Нашу школу је предстваљао едукативни филм „У здравом телу здрав дух“.
На отварању фестивала присутне су поздравили аутори Весала Богдановић из Македоније и Зоран Илић из Србије, а затим се директор фестивала професор др Кирил Барбарев обратио присутнима и истакао значај филма као наставног средства.
Овогодишњи КРЕФ финалиста и предавач прве вечери био је Ричард Спенсер из Велике Британије, један од најбољих светских едукатора и добитник многих награда и признања, који је одржао предавање на тему „Креативност у преношењу знања“ кроз које је приказао мултимедијални приступ у подучавању - коришћење музике и плеса у реализацији наставних садржаја биологије и хемије. Следећи предавач био је режисер Симеон Гаврилов који је говорио на тему „Мултимедијални дискурс у васпитно-образовном процесу“.

Филм наше школе је ушао у финале у категорији дечији едукативни филм и освојио друго место на међународном нивоу и на републичком нивоу. 

КРЕФ је ове године окупио велики број креативних наставника из више земаља. Одлична организација, врсни предавачи и вредни учитељи обележили су овогодишњи фестивал. Чекамо следећи КРЕФ и радујемо се новим изазовима.

Љиљана Вићовац