Обележен Европски дан језика

Упркос бурном септембру, препуном обавеза, наши ученици и наставници настављају са лепом традицијом, по трећи пут је шарено и динамичо обележен Европски дан језика, 26. септембра 2018. Свако одељење старијих разреда у Малој Иванчи је добило задатак да, уз помоћ неког од својих наставника, представи по једну државу, њен језик и културу.caj

Програм су отворили наши ђаци осмаци који су представили Србију и свој пројекат о Вуку Караџићу којим су обележили 200 година од првог издања „Српског рјечника“. Ученици су говорили о Вуковом животу и раду, његовој сакупљачкој делатности и раду на реформи правописа. Поменута су и остала  Вукова дела, његови најзначајнији сарадници и певачи. Истакнуто је да је свеукупан Вуков рад изузетно допринео развоју српског језика и промоцији српске културе у Европи. Ученици су презентовали и неколико веома креативних паноа.

Седмаци су нам представили Шпанију и Француску. Најпре смо чули неке занимљивости из шпанске књижевности, највише о Сервантесу, аутору првог модерног романа „Дон Кихот“, а потом су отпевали једну, међу тинејџерима, популарну песму која носи име „Деспасито“. Затим смо чули мало песме и на француском језику, а онда и занимљиву причу о Французима који су поштовали Србију и помагали нашем народу у најтежим историјским тренуцима, као и о споменицима и улицама које носе њихова имена.

Ученици шестог разреда су врло инспирисано представили Русију и занимљивости о овој великој земљи. Подсетили су нас на неке од Руса које зна и воли цео свет, као што су Пушкин, Достојевски, Толстој, Јесењин, Чајковски, Гагарин... Дечаци су говорили о најпопуларнијим спортовима у овој земљи, а чули смо и веома интересантне ствари о руској националној кухињи. За сам крај смо уживали у таленту девојчица које никада нису училе руски језик, али су нам упркос томе дивно рецитовале Јесењинове стихове и у руској ношњи певале предивне руске изворне песме. Утисак је допуњен бројним паноима које су ученици врло лепо и колоритно урадили.

О Великој Британији врло занимљиво говорили су нам петачићи. Најпре су нас кратким филмом подсетили како је настала британска застава, затим смо чули неке информације о географији ове земље. Након тога је демонстриран традиционални ритуал служења чаја и крајње интересантан начин позивања на чај, а затим су представљени неки модерни симболи Енглеске и Лондона, ученици су чак направили аутентичну макету двоспратног аутобуса, а на паноу представили још неке занимљивости о главном граду Британије, као и о краљици Елизабети II.

Креативност, шаренило, музика, занимљивости, знање и поштовање према свим језицима и културама, то је основни утисак после данашњег програма у чијој припреми су сви уживали.

Данка Стојановић