Учење на даљину

Едукативни садржаји за учење на даљину се емитују на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Канал 3) за ученике основне школе.

Распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, www.rasporednastave.gov.rs.

Пројекат Здрав живот

Током школске 2017/2018. године реализован је пројекат „Здрав живот“ са ученицима млађих разреда у издвојеном одељењу у Малом Пожаревцу. Повезани су садржаји више наставних предмета: српског језика, природе и друштва, физичког васпитања, слободних активности, часова одељењског старешине. Кроз часове и радионице ученици су се упознали са принципима правилне исхране и значајем физичке активности.

Након тога, неколико ђака трећег и четвртог разреда је предложило да научено прикажу кроз краћи филм. У договору са наставницом Љиљаном Вићовац одлучили су да израде наставни материјал који би и друга деца могла да користе за учење на тему здравог живота. Добили су истраживачке задатке и користили различите изворе информација, као што су текстови на школском сајту и дечије телевизијске емисије, и на основу тога су осмислили сценарио свог програма. Затим су поделили улоге и снимили едукативни филм „У здравом телу здрав дух“.
Аутори прилога и глумци су: Тијана Грујић (водитељ), Теодора Петровић (репортер), Сара Живковић (лекар) и Тамара Кретић (спортски тренер). Остали ученици су сарађивали у осмишљавању сценографије и учествовали у реализацији видео прилога.

Филм је послат на Међународни школски фестивал креативних едукативних филова (КРЕФ) у категорији Едукативни филм. Одабран је за финале такмичарског дела, а ђаци аутори и ментор Љиљана Вићовац су позвани да 29. и 30. септембра 2018. присуствују проглашењу победника у Штипу.
Филм можете погледати на: www.youtube.com/watch?v=GnrRYldmAJs&feature=youtu.be.

Љиљана Вићовац

andjazz